A „Táplálkozás a sporthoz, testmozgáshoz és teljesítményhez” című könyv a táplálkozástudomány és a testmozgástudomány vezető – Ausztrál – szakértőitől származó világos, gyakorlatias és könnyen érthető útmutatót kínál a sport- és testmozgástáplálkozás átfogó megértéséhez. Az edzés vagy verseny előtti, alatti és utáni táplálkozás javíthatja a sportolók komfortérzetét, energiáját és teljesítményét minden szinten, az élsportolóktól a szabadidős sportolókig, valamint hosszú távú egészségügyi előnyöket is biztosíthat. Így a táplálkozás a sportolók egészség- és teljesítménystratégiájának kulcsfontosságú eleme, akár szabadidős, akár élsportolói szinten versenyeznek.
A három részre osztott könyv új, átdolgozott kiadása bizonyítékokon alapuló bevezetést nyújt a sporthoz, testmozgáshoz és teljesítményhez szükséges táplálkozásról. Az I. rész a táplálkozás- és sporttudományra összpontosít, elmagyarázva a sporttáplálkozást megalapozó legfontosabb alapelveket, beleértve az energiarendszereket, az edzésfiziológiát és az anyagcserét, valamint a teljesítményhez nélkülözhetetlen makro- és mikrotápanyagok emésztését és felszívódását, és tárgyalja a táplálékbevitelt befolyásoló tényezőket, az energia rendelkezésre állását és a táplálkozás értékelésének folyamatát. A II. rész az edzéshez szükséges táplálkozásra, az edzés előtti és utáni táplálkozásra, a folyadékbevitelre, az étrend-kiegészítőkre, valamint a testösszetétel mérésére és módosítására összpontosít. Az utolsó, III. rész az alkalmazott sporttáplálkozásra összpontosít a különböző sportágak és sportolók esetében. Ez a második kiadás továbbá új betekintést nyújt a női-, az utánpótlás, a szenior- és a parasportolókkal, a hivatásos állományúakkal és a kortárs sportágak – többek között a sportmászás, a szörfözés, a gördeszkázás és a breaking – sportolóival való munkához.
Tartalom:
I. RÉSZ – A táplálkozás és a sport tudománya
- Bevezetés a sportba és a testmozgásba
- Energiaforgalom a sportban és a testmozgásban
- Emésztés és felszívódás
- Makrotápanyagok
- Mikrotápanyagok és antioxidánsok
- A táplálkozás lefordítása: a tápanyagoktól az élelmiszerekig
- Táplálékbevitel és energiaelérhetőség
- A táplálkozás felmérése és értékelése
II. RÉSZ – Táplálkozás az edzéshez, versenyhez
- Sportolás közbeni táplálkozás
- Makrotápanyagok periodizációja
- Hidratálás
- Étrend-kiegészítők és sportélelmiszerek
- A testösszetétel felmérése és megváltoztatása
- Környezeti megfontolások
- Gyomor-bélrendszeri zavarok
- Sérüléskezelés és rehabilitáció
III. RÉSZ – Alkalmazott sporttáplálkozás
- Állóképességi sportolók
- Erő- és teljesítménysportolók
- Csapatsportolók
- Súlykategóriás és esztétikai sportolók
- Új olimpiai sportágak sportolói (falmászás, breaking, gördeszkázás és a szörfözés)
- Katonák, hivatásos állományúak
- Utánpótlás sportolók
- Szenior sportolók
- Női sportolók
- Para-sportolók
- Utazó sportolók
- A sporttáplálkozási gyakorlat művészete
|